Jaarboek 2024

De Heemkundige Kring Ons Wingene wil in samenwerking met het Gemeentebestuur Wingene, de Cultuurdienst Wingene en Woestijnzwijn in 2024 op een grootse manier de 80e verjaardag van de bevrijding van Wingene-Zwevezele en dus het einde van WO 2 herdenken. Samen brengen wij:

  • Een goed gedocumenteerde kroniek WO 2 Wingene-Zwevezele, een jaarboek dat volledig gewijd wordt aan het verhaal van WO 2. De uitgave beslaat ca. 300 bladzijden met 370 illustraties, waarvan zowat 250 nooit eerder gepubliceerd werden. Auteur Jo Patteeuw brengt ons na jarenlang onderzoek een objectieve kijk op onze lokale geschiedenis.
  • Een merkwaardige tentoonstelling met een sfeerschepping over het leven tijdens WO 2, dit zestien dagen lang.
  • Een aantal culturele activiteiten en belevingsmomenten, waarover we later uitgebreider communiceren.

Jaarboek 2023

Voorstelling van het nieuwe jaarboek 2023 in de zaal van het Parochiaal Centrum (vroegere H. Hartschool) in Wingene tijdens het Bruegelweekend. Onder ruime belangstelling van vrienden en sympathisanten. Dit is jaarboek nummer 26 en is te bestellen via onze webshop.

Jaarboek 2022

Heemkundige Kring Ons Wingene viert op 26 november 2022 zijn 25ste verjaardag. Aan deze viering is ook de voorstelling van het nieuwe jaarboek gekoppeld met bijhorend een tentoonstelling in het gemeentehuis.

Het nieuwe jaarboek is opnieuw een kanjer van een boek geworden waarin auteur Paul Vanlaere de emigratie van liefst 3.500 Wingenaren en Zwevezelenaren beschrijft in de periode 1840-1940. Wie ze waren, wanneer en met welke reden ze zijn vetrokken, hoe hun reis verliep en waar ze zijn beland? Op al deze vragen biedt het boek op een zeer vlot leesbare manier een antwoord. Het rijkelijk geïllustreerde boek dat om en bij de 300 bladzijden telt, is afgesloten met een namenlijst van deze emigranten.

Het jaarboek 2022 kan besteld worden aan een voorintekenprijs van 29 euro te storten op rekeningnummer IBAN BE 59 8508 1331 8726, intekenen kan uiterlijk tot 11 november. Daarna zal het boek 35 euro kosten dus wees er snel bij om dit magnifieke werk op de kop te tikken!

Boeken op de website

Nieuw op de website, het aanbod van onze jaarboeken en andere boeken (meestal beperkt tot 1 exemplaar). Om het aanbod te zien klik op het menu “Winkel”.

24ste jaarboek

Heemkring publiceert 24ste jaarboek.

Ter gelegenheid van de septemberkermis 2021 verschijnt het 24ste jaarboek van heemkundige kring Ons Wingene. Op dat moment zal ook de door corona uitgestelde tentoonstelling ‘150 jaar affiches in Wingene – Zwevezele’ geopend worden. Het nieuwe jaarboek zal volgende artikels bevatten:

  • Vurige liefde wordt duur betaald. Brandstichting in Wingene (1867).
  • De familie Vaneenoo.
  • Merkwaardige gebeurtenissen in Wingene – deel 2: 1861-1870.
  • Wingene prikt. Vaccinaties tegen koepokken in Wingene-Zwevezele.
  • De laffe moord op Hector Vanpoucke (1897).
  • Advertenties uit de Gazette van Thielt (1870-1871).
  • Zwevezeels pastoor Bulcke op bezoek bij Napoleon Bonaparte.
  • Verdwenen zichten in Zwevezele.

Volgende tarieven gelden:

Ereleden worden zoals steeds vooraan in het jaarboek vermeld en worden tevens uitgenodigd naar de voorstelling ervan. Die gaat bij het begin van het kermisweekend 2021 door onder voorbehoud n.a.v. de opening van de tentoonstelling ‘150 jaar affiches in Wingene-Zwevezele’ bij het begin van het kermisweekend (3-5 september). Een uitnodiging daarvoor volgt.

Verzendingskosten bedragen €5.

Voorintekenen door overschrijving op rekeningnummer IBAN BE 59-8508 1331 8726 tot uiterlijk 30 mei 2021.

Prijs bij voorintekenen: €18, prijs na 30 mei: €20, prijs erelidmaatschap €30.

Tentoonstelling affiches uitgesteld – jaarboek 23

De geplande tentoonstelling ‘150 jaar affiches in Wingene – Zwevezele’ die zou doorgaan in de kerk van De Hille van 25 september t.e.m. 11 oktober werd wegens coronamaatregelen voor onbepaalde duur uitgesteld. Het was tevens de bedoeling het nieuwe jaarboek bij de opening van de tentoonstelling voor te stellen. Gezien een voorstelling met publiek ook moeilijk haalbaar leek, zal het boek dat eerstdaags van de persen rolt, nu worden bezorgd aan alle ereleden en leden die ingetekend hebben. Naar het einde van het jaar zal bekeken worden of en eventueel wanneer precies de tentoonstelling in de loop van 2021 kan doorgaan.

Jaarboek 23 dat geïllustreerd is met 112 affiches uit Wingene en Zwevezele, is beschikbaar bij voorzitter L. Lams, Tieltstraat 46, tel. 051/65.67.84 en secretaris R. Maes, Egemsestraat 67, tel. 051/65.62.46 te Wingene.

22ste jaarboek

HK Ons Wingene publiceert 22 ste jaarboek op zondag 8 september 2019.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag stelt HK Ons Wingene zijn 22ste jaarboek voor.

Het jaarboek bestaat uit volgende artikels:

* In memoriam Jackie Verhoye.
* De historiek van de site St.-Amandusrustoord in de Hoogweg.
* Merkwaardige gebeurtenissen in Wingene-Zwevezele in de tweede helft van de 19de eeuw.
* Toneelbond ‘Elcerlyc’ (1944-1954).
* De familie Van Ryckeghem
* Levenscyclus Wingene (1918-1945). Gebruiken rond geboorte en doop, liefde en huwelijk en dood en begrafenis aan de hand van 8 getuigenissen.
* Advertenties uit De Gazette van Thielt (1869).
* Verdwenen gebouwen in Zwevezele.

Het jaarboek dat 144 pagina’s telt en  € 16 kost, is voor het eerst te verkrijgen op zondagnamiddag 8 september tussen 14 en 17 u. in het lokaal van HK Ons Wingene, Hoogweg 16. Voor de gelegenheid is er een kleine tentoonstelling opgesteld.

Iedereen welkom!!!

21ste jaarboek

HK Ons Wingene publiceert 21ste jaarboek

Na de jubileumuitgave ‘Kroniek W.O. 1 Wingene – Zwevezele’ van november vorig jaar, keren we voor deze 21ste editie terug naar het concept van 144 bladzijden lokale geschiedenis. Enkel de lay-out zal er anders uitzien dan voorheen. De voorkaft met de foto van Dr. Carton, grote bezieler van de lokale heemkunde, maakt voortaan plaats voor een foto die bij het belangrijkste artikel van het jaarboek past en de uitgave wordt ook gedeeltelijk in kleur gedrukt.

Het nieuwe jaarboek bevat 8 artikels:

* De Slag bij de Ringbeek die de bevrijding van Wingene en Zwevezele inluidde op 19 oktober 1918. (Roel Struyve)
* Het kookboek van Margaretha Wyts, met een aantal laat 16de eeuwse recepten van de hand van een telg uit de familie die meer den 2 eeuwen de heerlijkheid Wildenburg bezat. (Jo Patteeuw)
* Ayshove: de herkomst van een relatief onbekende Zwevezeelse heerlijkheid. (André Vandewiele)
* De Veldschool aan het Vanneke in Zwevezele. (Daniël Lanssens)
* ‘Kiezen in Wingene-Zwevezele’, een overzicht van de evolutie van het verkiezen van de gemeenteraad in Wingene en Zwevezele. (Lieven Lams)
* ‘Anarchiel’, het laatste deel van de artikelenreeks over de Wingense Conscrits of lotelingen. (José Deguffroy)
* De grote droom van zuster Theresia Persyn, kloosterzuster in Wingene en Schuiferskapelle die naar Amerika emigreerde. (Rita Patteeuw en Lud Persyn)
* Advertenties uit de ‘Gazette van Thielt’ van 150 jaar geleden.

Volgende tarieven gelden: € 16

Ereleden worden vooraan in het jaarboek vermeld en worden uitgenodigd naar de voorstelling ervan op vrijdag 19 oktober a.s. in de kerk van Hertsberge, waar op dat moment ook de tentoonstelling ‘De Slag bij de Ringbeek’ geopend wordt. Een uitnodiging volgt.
Verzendingskosten bedragen € 3,95. Aanschaf boek door overschrijving op rekeningnummer IBAN BE 59-850-8133187-26.