header image
Home arrow Databank arrow Teksten arrow Jaarboek 2016 - Familie Van(de) Cout(t)er(e)/Vercoutere
Jaarboek 2016 - Familie Van(de) Cout(t)er(e)/Vercoutere PDF Print

Jaarboek 2016 - De familie Van(de) Cout(t)er(e) / Vercoutere te Zwevezele en Wingene

In het archief van Ons Wingene steken gegevens over zowat 350 Wingense en Zwevezeelse families. De grootste familiebundel gaat over de familie Vercoutere uit Wingene, meestal verzameld door Omer Vanlaere. Het geeft aan dat deze familie in Wingene zeer belangrijk is geweest. Maar wat minder geweten is, is dat de familie Van(de) Couttere in Zwevezele al even belangrijk geweest is en véél ouder. Beide gegevens deden me besluiten dat deze families zeker eens van nabij moesten bekeken worden.

Mijn interesse voor deze familie nam nog toe toen ik net voor ik begon te schrijven aan dit artikel, van een Amerikaanse correspondent onderstaand overlijdensbericht binnenkreeg. Wat was de origine van deze geëmigreerde Wingenaar, was hij zoveel jaren terug niet eens op bezoek geweest in Wingene, ...?

1. Betekenis van de naam

De namen Van(de/den/der) Cout(t)er(e) en Vercouter(e) (zoals verder zal blijken afgeleid van Vander Coutere) hebben éénzelfde stam: Cout(t)ere. De voorouders van deze familie waren afkomstig van de couter/kouter. Het toponiem kouter is één van de oudste in onze taal. Het is immers afkomstig uit het Latijn, uit de tijd dat de Romeinen het hier voor het zeggen hadden. In de oudst bewaarde teksten van de Nederlandse taal komt het begrip couter geregeld voor. Volgens het etymologisch woordenboek Van Dale (1997) betekent kouter: bouwland, afgeleid van het Oudfrans woord cou(l)ture en afkomstig van het Latijnse cultura. Alle parochies hadden ca. de twaalfde eeuw, toen de familienamen in onze streken ingang vonden, meerdere toponiemen kouter. Het zijn de hoger gelegen plaatsen van deze parochies, waar landbouw mogelijk was. Het zijn gronden die in cultuur konden gebracht worden. In Wingene waren er ondermeer de Heckekouter (waar de eerste Poelvoordemolen stond), de Kokerkouter (waar de Platsemolen stond), de Thieltsche kouter (zuid-oost van het kasteel van Poelvoorde), het Couterken (nabij de grens met Ruiselede, waar even verder ook een molen stond) en de Meulenkouter (waar de Lentackermolen stond). Ook Zwevezele kende een aantal koutertoponiemen.

 

...

de rest van dit artikel kunt u vinden in het jaarboek van de Heemkundige Kring editie 2016, dit is nog steeds verkrijgbaar.

...