header image
Home arrow Databank arrow Teksten arrow Jaarboek 2015 - De familie De Brabandere te Wingene
Jaarboek 2015 - De familie De Brabandere te Wingene PDF Print

Wie in Wingene een tijdlang woont, kent zeker iemand met de familienaam De Brabandere. Naamdragers waren gedurende de laatste anderhalve eeuw nadrukkelijk aanwezig in het Wingense openbaar leven: handel, politiek, verenigingsleven, ambtenarij… Tijd dus voor Ons Wingene om de familie eens van naderbij te bekijken.

1. Betekenis van de familienaam

Van deze familienaam bestaan heel wat varianten: Brabander, Brabanders, De Brabanter, Brabant Van, Van Braband(e), -bandt, Braban(t)(s), Braband(t)(s), De Brabant, -and(t), Braibant, -ans, Breban(t), Breban(t). De naamsverklaring voor deze familienaam en zijn varianten lijkt voor de hand te liggen en verwijst naar de plaatsnaam Brabant. Spontaan denkt men aan iemand die afkomstig is van het Hertogdom Brabant, dat Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Brussel, Antwerpen en het Nederlandse Noord-Brabant omvatte. Ik ben ervan overtuigd dat niet elke bovenvermelde naamdrager zijn roots heeft in het Hertogdom Brabant, want het toponiem 'Brabant' is te wijd verspreid in Vlaanderen. Gezien toponiemen ouder zijn dan de familienamen (alhoewel tal van toponiemen ook naar families genoemd zijn, maar deze toponiemen zijn van jongere origine), kan de familienaam op diverse plaatsen ontstaan zijn. Volgens De Flou zou het toponiem Brabant in volgende parochies bekend geweest zijn als plaatsnaam: Knokke, Westkapelle, Bourbourg, Vleteren, Geluwe, Menen, Poperinge, Zedelgem, Zegerskapelle, Kortrijk en Reningelst. Sommige van deze toponiemen gaan terug tot de tiende en elfde eeuw, net voordat de familienamen hun intrede deden in Vlaanderen. Het mag dus duidelijk zijn dat vele naamdragers (Frans-)Vlaamse roots hebben.

...
de rest van dit artikel kunt u vinden in het jaarboek van de Heemkundige Kring editie 2015, dit is nog steeds verkrijgbaar.
...