header image
Home arrow Databank arrow Teksten arrow Nacht van de geschiedenis 2015
Nacht van de geschiedenis 2015 PDF Print

Visvangst centraal op 13de Nacht van de geschiedenis

Op dinsdag 24 maart e.k. heeft de 13de Nacht van de Geschiedenis plaats. Deze verloopt opnieuw in samenwerking met de plaatselijke Davidsfondsafdeling. Gezien het thema dit jaar landbouw en visserij is, nodigden we de heer Johan Termote uit. Hij publiceerde in 2010 zijn historisch-geografisch onderzoek naar de voormalige veldvijvers in en rond het Bulskampveld. Sedert de late Middeleeuwen dienden deze vijvers voor het kweken van zoetwatervis, zoals karper. Deze diende vooral voor de uitvoer naar steden als Gent. Wat betreft de gemeente Wingene werd er niet alleen in het St.-Pietersveld, maar ook in Wildenburg en bij de voormalige Munkenabdij, thans kasteelgoed, zoetwatervis gekweekt.

In zijn voordracht zal dhr. Termote aan de hand van beelden, het ontstaan, het uitbaten en de teloorgang van deze vijvers belichten, alsook de recente heraanleg van enkele ervan. Een stukje boeiende economisch-geografische geschiedenis van eigen bodem!

De voordracht gaat door op dinsdag 24 maart om 20 u. in de raadzaal van het gemeentehuis van Wingene, Oude Bruggestraat 13.

 Toegang € 5; DF-leden en leden HK Ons Wingene € 3; ereleden HK ons Wingene gratis.