header image
Home arrow Databank arrow Teksten arrow Jaarboek 2014 - De familie Sengier te Wingene en Zwevezele
Jaarboek 2014 - De familie Sengier te Wingene en Zwevezele PDF Print

De vroegste wortels van deze tak van de stamboom Sengier hebben we weten te traceren tot Kortrijk anno 1669. Halfweg de 18e eeuw streek één van de naamdragers neer te Wakken. Noch hij, noch zijn kinderen, schreven er zich echter in als buitenpoorter. Het waren dan ook geen boeren maar eerder welstellende middenstanders (slager, bakker, veekoopman, herbergier). Zo konden ze het zich permitteren te trouwen met de dochters van vrederechter Minne, kleindochters van notaris De Rijm uit Wakken.

De familie betaalde echter ook haar tol aan de nieuwe tijd. Aan de kerk van Wakken vind je een gedenkplaat ter nagedachtenis aan de Wakkenaren gesneuveld in de Napoleontische oorlogen. De namen van twee van de broers Sengier staan erop vermeld. Ludovicus viel te Essling in 1809 en Fredericus Hubertus stierf in 1814 aan koorts in het hospitaal te Orléans. De oudere broer van bovengenoemde twee, namelijk Jan Sengier, zal de stamvader worden van de Sengiers te Wingene en Zwevezele. Eigenlijk moeten we zeggen Jean-Baptiste aangezien we inderdaad in de Franse periode zitten. Hij werd geboren te Wakken op 10 juli 1784 als zoon van herbergier-slager Pierre Joseph en Marie-Jeanne De Bruyne. Met hem trekken we naar Wingene.

...
de rest van dit artikel kunt u vinden in het jaarboek van de Heemkundige Kring editie 2014, dit is nog steeds verkrijgbaar.
...